Å være pårørende
KOLS forandrer livet, ikke bare til den som får sykdommen, men også for pårørende. Det kan være vanskelig å akseptere at livet må tilpasses etter en sykdom og å håndtere bekymring, sorg og tap på egen hånd.
Å være en støtte
Man kan leve et godt liv med KOLS i mange år, og de beste forutsetningene for å nå dit får man med hjelp av kunnskap og motivasjon. Det som gjør aller størst forskjell ved KOLS handler i stor grad om livsstilsendringer: å lykkes med røykeslutt for godt hvis man har røykt tidligere, er det aller viktigste. Å være fysisk aktiv gjør også en stor forskjell for hvordan man har det med KOLS. Med din støtte kan det være lettere å holde motivasjonen oppe.
Felles beslutning om livsstil
Ved KOLS kan en endret livsstil være helt avgjørende for å opprettholde så god helse som mulig. Åndenød og tretthet kan gjøre at det er vanskelig å leve et fysisk aktivt liv, selv om fysisk aktivitet på lang sikt reduserer plagene. Ved å foreslå og delta på aktiviteter der dere begge er i bevegelse, er det mer sannsynlig at man gjennomfører den fysiske aktiviteten. Og det kan i beste fall føre til at dere finner nye felles interesser. Det er også viktig å finne en balanse mellom aktivitet og hvile, da energien ikke strekker like langt når man har KOLS. Dere må kanskje diskutere hvilke aktiviteter og relasjoner dere vil prioritere. Hva vil dere gjøre sammen og hva kan gjøres hver for seg?
Støtte ved legebesøk
Om det passer, kan det være til hjelp for den som er syk å ha noen som blir med på legebesøk. Når man er to som lytter, er det lettere å stille spørsmål og hjelpe hverandre med å huske informasjonen.
Hjelp til å oppdage forverring
Mange symptomer kommer snikende, og det kan noen ganger være lettere for en pårørende å oppdage økende symptomer. Hvis du ser tegn på en KOLS-forverring tidlig og personen kan starte behandlingen hjemme i henhold til legens instruksjoner, kan det gjøre KOLS-forverringen mildere og man kan unngå sykehusinnleggelse. Ved å oppmuntre personen til å fortsette å være fysisk aktiv (ut ifra personens forutsetninger), lettes bedringsprosessen og risikoen for ytterligere KOLS-forverringer reduseres.
Hva er en behandlingsplan?
En behandlingsplan er en skriftlig plan som hjelper deg med hvordan du kan ha det best mulig, samt en plan for hva du skal gjøre hvis tilstanden din med KOLS forverres, så du kan unngå eller lindre en KOLS-forverring.
Les merTa vare på deg selv
En kronisk sykdom kan påvirke hvordan rollefordelingen ser ut i forholdet. Kanskje oppstår det nye behov og det kan ta tid å finne en ny balanse i forholdet. Men for å orke å være den som har energi, trenger du også å gjøre ting som gjør deg godt. Ikke glem deg selv, men sørg for å lade opp batteriene dine i tide. Det kan også være godt å dele tankene sine med andre i samme situasjon.
Spørsmål og svar
En behandlingsplan er en skriftlig plan som gir konkrete tips om hvordan man kan unngå KOLS-forverringer, og som inneholder instruksjoner om hva man skal gjøre hvis man blir verre og hvem som skal kontaktes. For pårørende er det viktig å vite hva man skal være oppmerksom på slik at man kan handle i tide.
Du kan som pårørende (barn, partner, samboer, søsken eller nær venn) spørre om å få vite hvordan personen har det og hvilken behandling hen får. Det er imidlertid opp til den som er syk å bestemme om du skal få informasjonen eller ikke.
Ja, hvis den som er syk ønsker det. Hvis du blir med på legebesøkene får du og den som er syk samme informasjon, og dere kan hjelpe hverandre med å huske. Dette kan gjøre det enklere for deg å støtte den som er syk.
Ta kontakt, selv om det er lenge siden sist og du ikke vet hva du skal si. Det kan bety mye at du forsøker. Spør om det er noe du kan hjelpe til med eller foreslå at dere kan møtes. Det er vanlig at personer som har KOLS isolerer seg. Vær også forberedt på at du kan få et «nei».
KOLS-forverringer
En KOLS-forverring kan medføre varig tap av lungefunksjon og fysisk kapasitet. Det er derfor viktig å forebygge slike forverringer og handle i tide hvis helsen endrer seg. Her kan du lese hva du kan gjøre selv. Kan du ha en KOLS-forverring?
Les merBehandling
Du kan gjøre mye selv for å bremse sykdommen! Du har stor mulighet til å påvirke hvordan du vil føle deg i fremtiden. Du kan også få støtte og hjelp til å gjennomføre nødvendige endringer for å holde deg frisk. Les om de viktigste endringene her.
Les merOm KOLS
KOLS påvirker lungene og luftveiene og gjør det vanskeligere å puste og gir mindre energi. Mange som har KOLS vet ikke om det, sannsynligvis fordi sykdommen utvikler seg gradvis slik at man blir vant til den og tror det er en del av normal aldring. Å få diagnosen tidlig kan hjelpe deg å leve et godt liv med sykdommen.
Les mer